Alderssyn

Omkring 40 års alderen starter en aldersrelateret svækkelse af synet. Dette skyldes, at øjets linse gradvist mister sin fleksibilitet og muskelfibrene omkring øjet, som får linsen til at fokusere på forskellige afstande, svækkes. Det betyder, at du med alderen får brug for flerstyrke. Man bruger multifokale linser til at korrigere for aldersrelateret langsynethed, også kaldet presbyopi.

Det mest almindelige tegn på presbyopi er, at man får sværere ved at læse på kort afstand og se teksten på computerskærmen på mellem afstand. For at se skarpt skal det presbyope øje hjælpes med enten enkeltstyrke- eller flerstyrke brilleglas - eller med flerstyrkelinser, som hjælper til at kunne se skarpt på alle afstande via indbyggede zoner.

Bygningsfejl

Ca. hver fjerde dansker har bygningsfejl, og det kan dermed betegnes som en almindelig synsfejl. Men hvad er så bygningsfejl? Det henviser til asymmetriske skævheder i hornhindens krumning, der resulterer i, at lyset ikke brydes på samme vis. Hvis øjet bryder lyset ensartet på alle planer, har man et skarpt syn, men hvis det ikke brydes ensartet, oplever man et sløret syn.

Som oftest er bygningsfejl medfødt og nedarvet, men de kan også opstå på baggrund af skade, traume eller sygdom i øjet. Bygningsfejl er ikke alvorlige og derfor kan synsfejlen let afhjælpes med briller eller kontaktlinser. Der findes tre typer af bygningsfejl, der alle har forskellige kendetegn. Det er muligt, at du har Myopisk bygningsfejl, hvis øjet er nærsynet. Hvis dit øje derimod er langsynet, kan det skyldes Hyperopisk bygningsfejl. Sidst hvis dine øjne både er nær- og langsynet, så kan der være tale om bygningsfejlen Blandet Astigmatisme.

Ved en synsprøve kan vores optikere udpege din type af bygningsfejl, så vi kan finde frem til den rigtige løsning for dig og dit syn. Det er vigtigt at reagere på udfordringer med synet og særligt forværringer, da det kan forebygge både øjensygdomme og øjenskader.

Nærsynethed

En anden almindelig synsudfordring er nærsynethed også kaldet Myopi, som rammer en ud af seks danskere. Ofte tiltager nærsynethed med alderen. Heldigvis kan nærsynethed som oftest korrigeres med briller eller kontaktlinser, der har minusstyrke og en spredelinse, som stiller skarpt på genstande længere væk.

Mange sammenligner nærsynethed med at kigge gennem en kameralinse, der ikke er indstillet korrekt, hvor det man ser på lang afstand virker sløret og uskarpt. Kendetegnene for nærsynethed er derfor de fleste gange udfordringer ved at læse fjerne bogstaver som en films undertekster samt besvær med at genkende personer på afstand. Flere tager også sig selv i at knibe øjnene sammen for at kunne se tydeligere, mens andre lider af hyppig hovedpine.

Hvis du har en mistanke om, at dine øjne lider af nærsynethed, så kan du få vished med en gratis og tilbundsgående synsprøve ved vores velkvalificerede optikere. Sammen finder vi ud af, om den bedste løsning for dig er briller, kontaktlinser eller en kombinationsløsning.

Langsynethed

Tilstanden langsynethed også kaldet Hyperopi er karakteriseret ved, at genstande tæt på virker slørede og uskarpe. Modsat nærsynethed, hvor udfordringen er at se det på lang afstand. Langsynethed opstår oftest på baggrund af, at øjet ikke er så dybt som et normalseende øje. Det resulterer i en svækkelse i synsnerven, når objekter er tæt på.

Øjets manglende dybde bevirker, at lysstrålerne ikke brydes det rigtige sted på nethinden, hvilket gør, at øjet ikke er i stand til at fokusere optimalt. Jo kortere øjet er, jo højere vil graden af langsynethed være. Dog må langsynethed ikke forveksles med alderssyn, da de behandles forskelligt, selvom udfaldet er identisk: man kan ikke fokusere på ting tæt på.

Det er i princippet ikke muligt at reducere ens langsynethed, fordi man er født med et for kort øje. Men ved at få tjekket sine øjne regelmæssigt ved en synsprøve, kan man være på forkant med synsnedsættelser, så øjnene bibeholder et optimalt syn.

 

Samsyn

Dine synsudfordringer kan også skyldes et dårligt samsyn. Det betyder, at øjnene ikke arbejder ordentligt sammen, hvilket kommer til udtryk i vanskeligheder med at fokusere og fx læse. Derfor forringer et dårligt samsyn samtidigt koncentrationsevnen.

Ring eller kom forbi vores butik, hvis du er tvivl, om du har synsproblemer. Her kan du også se vores store udvalg i smarte brillestel. Husk, at kontaktlinser også kan være en mulighed, hvis du har dårligt samsyn.

Vi er førende forhandler af designbriller af høj kvalitet i Silkeborg med den bedste service og priser. Så kom forbi og få en gratis synsprøve, så du kan få klarhed omkring, hvorvidt dit samsyn kan korrigeres – vi byder også gerne på en kop kaffe eller varm kakao. 

Noget for Dig?