Sløret syn

Der kan være mange årsager til sløret syn. Normalt opleves et sløret syn som et slør eller slørede pletter for øjnene, hvor der ikke kan fokuseres ordentligt. Foruden de naturlige gener ved sløret syn, så kan det også føre til hovedpine, anstrengte øjne og svimmelhed.

Derfor er det vigtigt at få dine øjne undersøgt ved en grundig synsprøve, hvis du mistænker sløret syn. Her kan det vurderes, hvorvidt briller eller kontaktlinser kan benyttes for at komme sløret syn til livs. Mange oplever sløret syn i større eller mindre grad, fordi forskellige synsfejl kan give sløret syn. Det er også muligt, at det kun er det ene øje og ikke begge som lider af sløret syn.

Folk med typiske synsudfordringer som nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl og/eller alderssyn hører naturligt til dem, som kan opleve sløret syn. Selvom sløret syn kan være forbundet med øjets synsfejl, kan det have betydning for øjnenes fremtidige sundhed, hvis årsagen ikke afdækkes.

Øjentræthed

Hvis du døjer med trætte øjne, er det ubehageligt, og du kan opleve en generel træthed i kroppen. På den måde kan trætte øjne have en stor indflydelse på din hverdag. Mange får trætte øjne, hvis de udfører ensformigt arbejde og ser i samme afstand over længere tid fx foran computeren. Det skyldes, at øjenmusklerne ikke får tilstrækkelig hvile.

Skærmtid eller bilkørsel i lang tid medvirker til, at dine øjne holdes åbne for længe, hvorved tårevæsken ikke har mulighed for at fugte dit øjes overflade. Det skaber irritation og giver dig en følelse af trætte øjne. Dog kan en forkert styrke i dine briller eller kontaktlinser også fremkalde trætte øjne. Hvis du er i tvivl, om din styrke er den rigtige, så bestil en gratis og dybdegående synsprøve hos os.

Tørre øjne

Tørre øjne er et stadigt stigende problem i befolkningen, bl.a. fordi vores indeklima er blevet mere varmt og tørt, fordi vi generelt bliver ældre, og fordi vi bruger mere tid foran skærme. Rent medicinsk er tørre øjne en inflammatorisk tilstand, hvor produktionen af tårevæsken eller olien fra øjenlågskirtlerne er nedsat. Det resulterer i en udtørring af øjets overflade, der kan give gener som svie, kløe, eller at øjnene løber i vand. 

Der kan være flere årsager til tørre øjne. De mest normale er færre blink ved skærmbrug, bivirkninger ved brug af medicin, gigtsygdomme, øjensygdomme som betændelse, hormonelle forandringer hos kvinder ved fx graviditet eller overgangsalder samt problemer med tårekanalen.

Har du meget skærmarbejde, så husk at tage pauser, hvor du ikke ser på skærmen. På den måde husker du (ubevidst) at blinke. Arbejder du i tør luft, så gå en tur udenfor i løbet af dagen eller sluk evt. for aircondition. Måske har du brug for større mængder omega-3 i din kost. Hvis du tager medicin, som giver tørre øjne, kan det være, du skal supplere med øjendråber.

Hvis du døjer med tørre øjne, så har vi et stort udvalg af øjendråber og ampuller, som skyller og fugter øjet. Her ser du vores sortiment fra Systane, der specialiserer sig i øjendråber, der smører, hydrerer og beskytter øjets overflade - perfekt til lindring af symptomerne på tørre øjne. Priser fra 119 kr.

Øjendråber

Røde øjne

Hvis du oplever røde øjne, er der oftest ingen grund til bekymring, men i enkelte tilfælde kan det være et tegn på alvorlige øjenproblemer. For det meste kan de bagvedliggende årsager til røde øjne hurtigt behandles og er helt ufarligt. Dog bør det undersøges nærmere, hvis de røde øjne samtidig giver langvarige smerter i eller omkring øjnene.  

Røde øjne opstår typisk, fordi blodårerne i øjnene er udvidede eller bristede. Det kan opleves med varierende grad af smerte samt kan optræde hos personer i alle aldre. At øjet skifter til en mere eller mindre rødlig nuance skyldes mere synligt blod i blodårerne. Blandt de mest udbredte årsager til røde øjne er slag eller ridser i øjet, overanstrengelse af øjnene, for lidt søvn, for kraftig ventilation, indtagelse af alkohol mfl.

Er årsagen til røde øjne mere alvorlig som ved øjenskader eller betændelse, er behandling nødvendig. Ved en synsprøve kan vores optikere vurdere det mest hensigtsmæssige og henvise videre til øjenlægen ved behov.

Kløende øjne

Det kan være både ubehageligt og irriterende med kløende øjne, men der findes heldigvis mange muligheder for at behandle og lindre kløe i øjnene. I de fleste tilfælde er kløende øjne harmløst. Årsagen til kløende øjne kan være tørre øjne, høfeber, andre former for allergi, eller hvis et fremmedlegeme er kommet i øjet. Andre gange kan kløe i øjnene være tegn på øjeninfektioner som øjenlågsbetændelse og bygkorn.

Foruden høfeber som mange døjer med i foråret, så kan en allergi over for hår og skæl fra kæledyr eller husstøvmider også give kløende øjne. Hvis de kløende øjne er et langvarigt problem, så anbefaler vi, at du booker en tid til synsprøve, hvor én af vores optikere kan hjælpe med at afdække, om der er andre årsager til, at øjnene bliver ved med at klø.

Grå stær

Øjensygdommen grå stær er en naturlig aldringsproces og opstår, når den ellers gennemsigtige øjenlinse bliver uklar. Det forværrer ens syn, fordi den nedsatte gennemsigtighed påvirker kvaliteten af det billede, der dannes på nethinden. Ofte har grå stær en indvirkning på ens evne til at færdes sikkert i trafikken og til at genkende ansigter.

Udviklingen af grå stær sker gradvist. Mange bemærker det ikke i starten, men senere kan grå stær udvikle sig så meget, at øjnene skal opereres, før synet kan blive bedre. Det vil sige, at alderspåvirkningen af synet kan have den konsekvens, at synet nedsættes så meget, at en synsforbedrende operation er eneste løsning.

En optiker kan ved en synsprøve undersøge, om øjenlinsen bliver mindre gennemsigtig. Hvis det er tilfældet, har linsen ofte en begyndende gullig farve. Grå stær kan ramme både det ene eller begge øjne. Ens syn vil løbende blive mere sløret, og desuden vil man blive mere lysfølsom over for solen og kunstige lyskilder. 

Grøn stær

Èn af de mest udbredte øjensygdomme i Danmark er grøn stær, som hovedsageligt rammer folk over 40 år. Grøn stær er en fremadskridende sygdom, der påvirker synsnerven. Uden behandling vil det få indflydelse på synet, som gradvist forværres. Synet indskrænkes til et såkaldt tunnelsyn, og det kan i sidste ende risikeres at blive blind.  

Grøn stær kan opstå, fordi øjets indre tryk er forhøjet, men øjensygdommen kan også hænge sammen med øjets blodkredsløb. Det kan opstå akut eller være en kronisk tilstand. Med tiden vil synsfeltet blive mindre, hvilket har den effekt, at synet tilsvarende bliver dårligere.

Noget for Dig?