Historie, udvikling og populære kollektioner

Ray-Ban er et amerikansk-italiensk brand af luksussolbriller- og briller, der blev skabt for mere end 86 år siden af Bausch & Lomb i 1936. Brandet er særligt kendt for sine Wayfarer- og Aviator-kollektioner af solbriller. I 1999 solgte Bausch & Lomb brandet til det italienske brillekonglomerat, Luxottica Group, for efter sigende 640 millioner dollars svarende til over 436 millioner danske kroner.

Rayban solbriller

I 1929 arbejdede oberst John A. Macready fra det amerikanske luftvåben sammen med Bausch & Lomb, en New York-baseret producent af medicinsk udstyr, for at skabe mere optimale solbriller til piloter. Det var der behov for, da piloterne ofte blev forstyrret af himlens intense blå og hvide nuancer. Specifikt var Macready bekymret for, hvordan piloternes briller ville dugge til, hvilket i høj grad reducerede sigtbarheden i stor højde.

Prototypen, der blev skabt i 1936 og kendt som "Anti-Glare", havde et stel af plastic og grønne linser, der kunne fjerne blænding uden at hæmme udsynet. Navnet "Ray-Ban" blev derfor afledt af disse brillers evne til at begrænse indtrængen af enten ultraviolette eller infrarøde lysstråler. Slagfaste glas blev tilføjet i 1938, og året efter blev solbrillerne redesignet med et metalstel, hvorefter de blev patenteret som Ray-Ban Aviator.

Som tidligere nævnt blev Bausch & Lombs globale brilleafdeling inklusiv Ray-Ban opkøbt af Luxottica Group for adskillige millioner kroner i 1999. Hvad fremtiden bringer for Ray-Ban er uden tvivl spændende, da de i 2021 kommercialiserede en model af smartbriller med indbyggede kameraer, som de udviklede med Facebook Reality Labs kaldet Ray-Ban Stories. 

De mest populære Ray-Ban solbriller er modellerne Wayfarer og Aviator. I løbet af 1950'erne udgav Ray-Ban Echelon (Caravan), som havde en mere rektangulær form. I 1965 blev Olympian I og II indtruduceret, og de blev populære, da Peter Fonda bar dem i filmen Easy Rider fra 1969.

Brillegiganten har også produceret specialudgaver, såsom The General i 1987, der ligner de originale pilotsolbriller båret af general Douglas MacArthur under Anden Verdenskrig. I 1980'erne blev Ray-Ban Clubmaster tilføjet. Modellen har et såkaldt browlinestel og blev den tredje bedst sælgende solbrille i 1980'erne bag Wayfarer og Aviator.

I dag er det stadig Aviator, Wayfarer og Clubmaster, som bliver solgt i stor stil. Men også stilfulde og pantoformede Ray-Ban Erika samt mere retro Ray-Ban Round Metal haler ind på de klassiske modeller.

rayban aviator

Vi har originale Ray-Ban reservedele

Hos Farstad Optik tilbyder vi også originale reservedele såsom stænger, skruer og glas fra Ray-Ban. Hvis uheldet er ude, og dine Ray-Ban solbriller kommer ud for en skade, så tøv ikke med at kontakte os.

Hvis du mangler et etui eller kunne tænke dig et ekstra, har vi også flere originale Ray-Ban etuier på lager. Kom forbi butikken eller kontakt os, så finder vi et etui som passer til dig og dine Ray-Ban solbriller. 

Ray-Ban etui

Noget for Dig?